YLE raporteerib maikuus Vahemerel uppunud kalalaeva kohta, mille ümberminekul sattus Vahemerre kuni 750 inimest (täpset arvu ei teata). Pääsesid 104.

Mõned asjad on kindlad: inimkaubitsejad koormasid laeva üle. Mootor tõrkus. Lõppes joogivesi. Saadeti abikutse. Edasine on segane. See, et laev uppus ja sajad hukkusid on kindel.

Frontexi lennuk avastas laeva 13. mail lõuna paiku. Märgati, et alusel on selgelt liiga palju rahvast. Pärastlõunal avastas laeva Kreeka rannavalve kopter, mis raporteeris et “laev on teel Itaalia poole”. Ometigi palus rannavalve kahte lähedal olevat suuremat laeva, et nad annaksid hädas olijatele kütust ja joogivett. Logiraamatud näitavad, et nad kutsuti kohale mitmeid tunde hiljem.

Päästeoperatsiooni mitte käivitamise põhjenduseks ongi saanud lause “laev on teel Itaalia poole”. Ööseks saabus pagulaste laeva juurde Kreeka patrull-laev, kuid ei alustanud päästeoperatsiooni, vaid asus laeva pukseerima.

Päästeoperatsioon käivitati, kui pukseeritav Adriana stabiilsuse kaotas, kummuli läks ja uppus. Mõned pääsednud on öeldnud, et “nad vedasid meid liiga kiiresti”.

Süüdistuse on saanud 9 inimkaubitsemises kahtlustatavat meest. Usun, et nad ka väärivad süüdistust. Kreeka rannavalve käitumises on aga täheldada tõsiseid kinnimätsimise märke. Võib arvata, et ka seal on keegi, kes väärib süüdistust, kuna ignoreeris sadade inimeste elu ohusviibimist kuni nende surmatunnini. Kas ta saab süüdistuse või sumbub asi ringkaitsesse - ei tea.